Voor deze blog gaan wij tips verschaffen voordat je krachtstroom wil aanleggen en als het verstandig is dat zelfstandig te doen als klusjesman en/ of liever een installateur in dienst te nemen. Maar als eerst moet je weten wat er bedoeld wordt met krachtstroom.  

Krachtstroom

Krachtstroom, ook draaistroom genoemd, is een begrip dat vaak genoeg verkeerd wordt gebruikt door installateurs of leveranciers. Wanneer je ze hoort praten over het aanleggen van krachtstroom, dan bedoelen ze het aanleggen van 3-fasenaansluiting. De benaming wordt gebruik om aan te geven dat je veel meer “krachtiger” stroom je huis binnenkrijgt dan via een standaard 1-faseaansluiting. Een 3-fasenaansluiting heb je nodig als je elektrische apparaten moet aansluiten die heel veel stroom verbruiken zoals jacuzzi’s, sauna’s, elektrische kookapparatuur, elektrische warmtepompen, compressoren etc.

3-fasenaansluiting

Een 3-fasenaansluiting is een 4-polige aansluiting bestaande uit maximaal drie spanningsdraden (zwarte kleur draden), afhankelijk van het vermogen. Vier draden als je de nuldraad (blauwe kleur draad) meetelt. Die geelgroene is aardekabel tegen blikseminslag. Dat betekent dat er per draad 230V spanning binnenkomt, waardoor er gezamenlijk spanningen van bijkans 400V of hoger binnenkomt. De aansluitwaarde voor 1-faseansluitingen is meestal 1 x 35 ampère. Zou je een apparaat installeren die zwaar aan stroom trekt, dan zal de 1-faseaansluiting overbelast raken. Jouw hoofdzekering/-automaat zal dan automatisch uitschakelen om brand te voorkomen. Daarom heb je tegenwoordig in haast alle nieuwbouwwoningen 3-fasenaansluitingen.     

  • Tips voor het aanleggen van krachtstroom:
  • Heb je behoefte om zulke zware stroomverbruikers aan te schaffen, wat jou goedrecht is als je het kan permitteren, dan moet je eerst een aanvraag doen bij de energieleverancier waar jij bent aangesloten. Door telefonisch aan te geven dat jij de energiecapaciteit in jouw huis wenst te verhogen en jouw huidige aansluiting wil wijzigen, sturen ze een monteur voor je. Dat is helemaal afhankelijk van jouw verbruik.
  • Ter aanwijzing: Om te weten welke aansluiting je nodig zal hebben, moet je nagaan wat het vermogen is van jouw apparaten.

Een simpel rekensom voor 1-faseaansluiting met 80 ampère stroom als voorbeeld:

Stroom (Ampère) x     Spanning (Volt)    =      Vermogen (Watt)
80 A           x         230 V           =       18.400  Watt

Dus bij een 3 (fase) x 80 A aansluiting:
3 x 18.400 = 55.200 Watt ofwel 55,2 kW

Het aantal fases en de hoofdzekering(en) is bepalend. Vraag hoeveel de maximale ampère is dat jouw energiebedrijf levert voor 3-faseaansluiting,
Let er ook op dat je hoofdschakelaar geschikt is voor 3-fasenaansluiting. Dan kan je makkelijk zien als je let op het aantal draden dat uit je groepenkast komt. Zie je er twee draden uit de schakelaar komen, dan is het die 1 fase of 2-polige schakelaar. Zie je er vier dan is het 3 fase of 4-polige schakelaars.

Er zijn ook 1/3-fasenaansluiting, welke vaak bij nieuwbouwwoningen worden aangesloten. Het geeft je de vrijheid om zowel 1-faseaansluiting te blijven gebruiken en bij eventuele uitbreiding over te stappen naar 2-fase of zelfs 3-fasenaansluiting.

Algemene tips voor 3-faseaansluitingen:

  • Elke groepenkast moet voorzien zijn van een hoofdschakelaar vanaf 2005.
  • Een aardlekschakelaar is verplicht voor elke stopcontact.
  • Er mogen niet meer dan 4 groepen aan één aardlekschakelaar geplaatst worden.
  • Voorbeeld van groepen: een installatieautomaat met 1-pole voor de spanningsdraad en het ander voor de nuldraad geldt als 1 groep.
  • 2000 Watt is het maximaal vermogen en moeten hun eigen installatieautomaat hebben.
  • De aardlekschakelaars is 4 modules breed.
  • De overspanningsbeveiliging in een 1/3 fase en 3 fase groepenkasten is 4-polig.
  • KWh-meter zijn 4 modules breed bij 1/3 en 3-fasenaansluiting.
  • Een kookgroep en beltrafo is altijd 2 modules breed en een DIN-rail stopcontact is altijd 2,5 modules breed.
  • De aardlekautomaat 1P + N van het bedrijf EMAT is 1 module breed en geschikt voor alle groepenkasten.
  • De nuldraad (blauwe draad) komt altijd rechts van de module.

3-fasenaansluiting vraag je aan als je krachtsroom nodig hebt. Deze tips zijn opgesomd als voorkennis. Voor stap voor stap installatie zullen wij dat bij een andere blog behandelen, maar het best is dat je een monteur vraagt voor advies. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.