Als je deze blog leest, ben je naarstig op zoek naar adviezen voor het (zelfstandig) installeren van een warmtepomp en zit je deze foto te bewonderen hoe het zou zijn als jij in die man zijn schoenen zou staan. Vooral voor de winterperiode. Je hebt zeker gehoord dat ze milieuvriendelijk zijn en dat het op de lange termijn jou goedkoper uitkomt. Reden genoeg om verder te lezen.

Toepassingsmogelijkheden van warmtepompen

Afhankelijk van welke soort warmtepomp je kiest, verwarm je niet alleen je woning, maar ook je zwembad, kantoor, het verwarmen van water voor verschillende gebruiken en tal van andere mogelijkheden. Daarnaast heb je, afhankelijk van het model, ook nog de mogelijkheid om de luchtcirculatie en luchtkwaliteit van de verschillende kamers te verbeteren met de warmtepomp. Verbluft! Nu even kijken als je voldoet aan de eisen voor een installatie.

Doel van een waterpomp

Het is het milieuvriendelijkste alternatief, vooral die volledig elektrische warmtepompen waarvoor geen enkel soort brandstof nodig is om warmte vrij te geven. Denk maar aan onze ouwe kachel, waarbij je houtskool of brandhout nodig had wat alleen maar voor onnodige CO-2 uitstoot zorgde. Daarnaast zijn ze energiezuinig ontworpen als we letten op de bron, wat jou eigenlijk alleen moet motiveren om tenminste één thuis te hebben.

Soorten warmtepompen:

 • Grond/ water warmtepompen
 • Lucht/ Lucht warmtepompen
 • Lucht/ Water warmtepompen
 • (Pekelwater) Water/water warmtepompen
 • Hybride warmtepompen
 • Gaswarmtepompen
 • Volledig elektrische warmtepompen

De cyclus van een warmtepomp wordt gevormd door 3 kernen:

 • Lucht, water of grond als BRON
 • Verdamper, compressor, condenser en expansie ventiel; koudemiddelkring

Vloerverwarming, convector, boiler als afgifte van warmte

Bij warmtepompen is het bron buiten. De temperatuur van lucht van buiten, grond of van een waterbron kan al zorgen voor verdamping. De vrijgekomen warmte tijdens de verdamping wordt samengeperst in de compressor waardoor het kookpunt wordt verhoogd. Hierdoor wordt waterdamp vloeibaar. De vloeistof komt uiteindelijk terecht in de condensor en van daaruit via een warmtewisselaar gebruikt voor warm tapwater of voor het verwarmen van de woning.

We nemen aan dat je in een scenario bent waar vloerverwarming nog niet in orde is, je woning nog niet voldoende geïsoleerd is, je cv-ketel nog intact is en je nog even op je budget let. Kies dan een hybride systeem.

De werking van een hybride systeem

Makkelijk uitgelegd. De warmtepomp verwarmt je huis en krijg je warm water uit de douch dankzij de cv-ketel. De warmtepomp is elektrisch. De kosten op gas gaan fors omlaag en wel tot 50%. Alleen als de temperatuur in het huis behoorlijk omlaag is, gaat de cv-ketel overnemen. .

Adviezen voor het installeren van een hybride warmtepomp

 • Ga na als je een 3-fasenaansluiting of 1/3 fase hebt, omdat vooral de elektrische warmtepompen het meest energiezuinig zullen worden hierdoor.
 • De hybride waterpomp (lucht/water) heeft zowel een binnen- en een buitenunit. De plaatsing van de buitenunit is uitgebreid. Dat kan aan de achterkant van de woning tegen de gevel, in de tuin, een plat dak of op het balkon geplaatst worden. Het moet water kunnen afvoeren (condens en smeltwater na het ontdooien). Advies is dat jij de binnenunit niet te ver moet plaatsen van de buitenunit, zodat lekkages makkelijker te vinden zijn.
 • Let op het geluidsvermogen en trillingen die zich kunnen ontwikkelen. Door het op de juiste plek te plaatsen kunnen geen trillingen overgebracht worden. Zorg voor trilling demping. 
 • Hoewel onderhoud bijna niet nodig is, moet je wel lekkage of vervuiling van het koudemiddel regelmatig controleren. Gooi het instructieboekje van de fabrikant nooit weg, want een minder efficiënt draaiende waterpomp, maakt bijgeluiden.

Heb je vloerverwarming, is je woning goed geïsoleerd, wil je het milieu 100% beschermen en heb je wat extra geld op zak. Ga voor een volledig elektrische warmtepomp. Het doet alles wat de cv-ketel kan, het verwarmt je woning en levert warm water. De buitenlucht is de belangrijkste energiebron hiervoor: Elke kW stroom wordt zo met duurzame energie omgezet in 4 kW verwarmingsvermogen! Een voorraadvat voor warm water uit de douche of kraan komt nog erbij. Wel is de installatie groter dan bij een hybride waterpomp of cv-ketel.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *