De badkamer en het toilet zijn twee kamers in elk huis die wel dagelijks meer dan een keer bezocht worden. De ruimte kan zijn leuke uitstraling daarom al heel gauw verliezen. Dit is vaak genoeg terug te zien in de tegels. De wand –en vloertegels in de badkamer worden bijvoorbeeld dagelijks nat en kunnen daarom dof worden. Alhoewel er genoeg manieren zijn deze schoon te houden, zullen ze na een paar jaar ook wel tekenen van veroudering vertonen. Heeft jouw badkamer nieuw tegelwerk nodig? Of is er thuis een vraag naar een nieuwe douche? Hieronder enkele tips voor het aanpakken van uw badkamer.

Voorbereiding

Alvorens te starten met de verbouwing is het handig de ruimte eerst goed op te meten. Door de lengte en breedte van de badkamer te meten kom je te weten hoeveel materiaal er nodig zou zijn. Denk dan maar aan tegels, lijm, voeg, of bij een schilderbeurt aan hoeveel blikken verf. Een ander deel van de voorbereiding is de schoonmaak. Als je besluit nieuwe tegels te leggen op de oude tegels dan moeten de oude tegels eerst goed schoongemaakt worden. Hiervoor gebruikt men meestal een ontvetter. Als de oude tegels niet eerst ontvet worden, kan het gebeuren dat de nieuwe tegels niet goed gaan hechten.

Het Tegelwerk

Bij het kiezen van een nieuwe tegel is het handig deze trucjes te kennen. Het formaat van een tegel heeft meer effect dan je zou denken op het ruimtegevoel in de badkamer. In minder drukke kamers, de badkamer bijvoorbeeld, creëren kleine tegels een harmonisch en rustgevend effect. Terwijl grote tegels een ruimte optisch vergroten. Grote tegels betekenen ook dat er minder voegen zijn, en dat de ruimte dus minder onderhoud nodig zal hebben. Niet alleen de grootte, maar ook de kleur en textuur van de badkamer spelen een bepalende rol op het eindresultaat.

Het Schilderwerk

Alhoewel er in vele moderne huizen tot het plafond wordt betegeld, zijn er nog enkele huizen waarbij er tot een gemiddelde hoogte van 170 cm wordt betegeld en daarboven wordt geverfd. De kleur van het schilderwerk kan ook een effect hebben op de ruimte. Hoe donkerder de verfkleur, hoe donkerder de ruimte zal zijn. Voor badkamers kiest men meestal een heldere of felle kleur in plaats van donkere kleuren.

De Badkamer

Wil je niet de tegels of verf kleur veranderen, maar de hele badkamer dan zal de oude badkamer eerst verwijderd moeten worden. Het compleet laten vernieuwen van een badkamer kan iets aan de dure kant liggen, dus als je handig ben is dit wel een leuke klus om zelf te klaren. Een loodgieter zal wel nodig zijn voor een correcte installatie. Het is belangrijk te weten wat je allemaal in je nieuwe badkamer wil hebben. De verschillende extra’s zijn natuurlijk zeer bepalend voor het kostenplaatje. Het is tegenwoordig gebruikelijk de douche en bad, en zelfs het toilet, in een badkamer te zetten. De kosten worden door jou zelf bepaald. Een van mijn betere vrienden is een schilder nijmegen maar houdt enorm veel van kluswerk. Hij is een van de bedenkers van dit artikel.

Ben je beetje technisch of durf je zelf een beetje te gaan klussen binnenshuis, hierboven zijn er wat handige tips die je zou kunnen gebruiken. Denk maar aan hoe je de ruimte voorbereid voor nieuw tegelwerk, maar ook welke tegels je kiest. De kosten van het laten installeren van een badkamer liggen natuurlijk ook hoger dan zelf installeren.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.