Wij zijn wederom beschikbaar met ons blog op de vraag wat de kosten gaan zijn bij het aanvragen van een nieuwbouwwoning. Hier zijn er enkele weetjes die je in acht moet nemen als je de volgende stap zou nemen. Los van de aankoopprijs zijn er bijkomende kosten die uiteindelijk de koopsom moet worden van jouw nieuwbouwhuis. Laten wij eerst kijken hoe de aankoopprijs wordt bepaald.

Overdragen op je naam

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning hoef jij alvast geen overdrachtskosten te betalen.  De gezamenlijke kosten die de aankoopprijs wel zullen bepalen zijn:

  • De notariskosten voor de overdrachtsakte. Deze staat los van de hypotheekakte die je ook bij de notaris moet betalen.
  • Het kadaster is een instelling die kaarten van percelen beheert. Om jouw eigendom te kunnen inschrijven moeten er kosten daarvoor betaald worden, maar dat fysiek gedeelte doet de notaris wel voor je. 
  • Btw is omzetbelasting dat over de gehele koopsom wordt berekend, dus ook op het perceel.

Let op: Alleen woningen ouder dan twee jaren hebben recht op een verlaagd btw-tarief van 9%.

En nu gaan wij kijken welke de bijkomende kosten zijn naast de aankoopprijs:

  • Advies-en bemiddelingskosten voor de hypotheek

Bij het aanvragen van een hypotheek ga je voor advies en begeleiding. Daarvoor zijn er kosten aan verbonden. Gaat dat via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan is dat 0,7% van je totale hypotheek, omdat jij jezelf verzekerd bij een scheiding of werkloosheid.

  • Kosten voor meerwerk

Als je de bouwer extra werkzaamheden vraagt om uit te voeren naast je standaardoplevering, noemt men dat meerwerk. Zeg maar het bijbouwen van een slaapkamer of een badkamer. Als je de kosten voor meerwerk niet wil uitgeven, moet je de bouwer niet betrekken in het bijbouwen. Doe dat liever na de oplevering. 

  • Bereidstellingprovisie

Het gebeurt vaak dat je langer dan 6 maanden moet wachten voordat men begint met de bouw van je nieuwbouwwoning. Als je hypotheekofferte in de tussentijd vervalt en je dat wenst te verlengen dan komt de bereidstellingprovisie in beeld. Daarom moet je bij het afsluiten van een hypotheek vragen naar de maximale geldigheidduur van de offerte en die aannemen.  Kosten voor verlenging is afhankelijk van de geldverstrekker maar ligt meestal tussen de 0,20% – 0,25% per maand.

  • Bouwrente

De bouwer of aannemer schiet vaak voor tijdens de bouw en heeft daardoor veel onkosten. Daarvoor hebben zij de bouwrente ingesteld. De bouwrente is gevormd uit financieringsvergoeding en uitstelrente. Uitstelrente betaal je, omdat de eigendomsoverdracht na het tekenen van de koopovereenkomst soms lang kan duren. In de tussentijd blijft de aannemer zijn onkosten maken.  

  • Hypotheekrente bij het bouwen

De geldverstrekker betaalt de aannemer vanuit een rekening die zij bouwdepot noemen. Hierin wordt een deel van jouw hypotheek op gestort. De aannemer wordt hieruit in termijnen betaald. Over het saldo van je bouwdepot betaal je ook rente, maar wordt minder naarmate je facturen betaald.

  • Vertragingsrente

Dit betaal je pas als je een achterstand hebt in het betalen van jouw hypotheek. 

  • Kosten voor een opleveringskeuring

Opleveringskeuring is net een verzekering, waarbij je een bouwkundige je huis laat nakijken voor gebreken.

Slot

De kosten voor een nieuwbouw lijkt overweldigend, maar als je alles op tijd betaalt en geen aanpassing maakt op je toekomstige huis, kom je voordelig uit. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.